Couperose

Wanneer kleine bloedvaatjes in het gezicht of decolleté zichtbaar worden spreken we over couperose.  Vaak wordt er gesproken over ‘gesprongen adertjes’ of ‘spinadertjes’. Couperose komt vooral voor op de wangen en de neus voor. Het gezicht vertoont kleine rode lijntjes en in sommige gevallen kan de huid helemaal rood/ paars kleuren. Dit wordt vaak als cosmetisch storend ervaren.

Wat is de oorzaak van Couperose?

Couperose ontstaat wanneer de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid hun elasticiteit verliezen, waarna ze gaan verwijden. Deze vertakte netwerken van bloedvaatjes worden zichtbaar en variëren in kleur van lichtroze tot paars. Helaas verdwijnt couperose nooit vanzelf. De Huidpraktijk maakt gebruik van de Harmony AFT540 (IPL behandeling) om couperose effectief aan te pakken.

Hoe werkt een IPL behandeling?

De Harmony AFT 540 is het apparaat waar wij mee werken. Deze geeft lichtimpulsen af met een zeer hoge intensiteit – intense pulsed light (IPL) genoemd. De energie die vrijkomt wordt opgenomen door de rode kleur van de oppervlakkige vaatjes. Vervolgens wordt deze omgezet in warmte waardoor de bloedvaatjes kapot gaan. Het lichaam ruimt dit vanzelf binnen enkele weken op.

Wat kan ik verwachten tijdens de couperose behandeling?

De couperose behandeling kan als enigszins pijnlijk worden ervaren maar wordt door de meeste mensen goed verdragen. Je ervaart korte prikjes waarna de huid een beetje branderig aanvoelt. De huid wordt aan het eind van de behandeling kort gekoeld. Te veel koeling zorgt voor warmteverlies wat ten koste gaat van de couperose behandeling.

Hoe reageert de huid na de behandeling?

Dikwijls treedt er na de behandeling roodheid op in het behandelde gebied, deze verdwijnt vaak na enkele uren. De behandelde huid kan zwellen en de vaatjes die behandeld zijn kunnen tijdelijk wat beter zichtbaar worden (rood en paars). Dit is een goed teken en toont aan dat de vaatjes zijn beschadigd en zullen verdwijnen. Dit kan enkele dagen tot soms wel twee weken duren.

Het helpt soms om ’s nachts het hoofd op een extra kussen te leggen zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen. Wanneer de warmte uit de huid getrokken is mag de huid gecamoufleerd worden. Eventueel kan er direct na de behandeling door de huidtherapeut een speciale camouflerende niet afsluitende crème worden aangebracht.

Aantal couperose behandelingen

Na één couperose behandeling zie je doorgaans al resultaat. Maar om alle vaatjes (zo volledig mogelijk) te behandelen zijn er vaak 3 a 4 behandelingen nodig.

Wie komen er in aanmerking voor de couperose behandeling?

Je komt in aanmerking voor behandeling zodra het te behandelen gebied 4 weken niet in de zon is geweest. Bij het gebruik van sommige medicatie, zoals bepaalde antibiotica, kan er niet behandeld worden. Tijdens de intake wordt hier naar gevraagd. Mocht je tussentijds (andere) medicatie gaan gebruiken willen wij je vragen dit aan ons door te geven.

Moet ik rekening houden met de zon?

De behandelde huid mag 4 weken vóór tot en met 4 weken na de laatste behandeling niet blootgesteld worden aan de zon. Dit kan namelijk zorgen voor het ontstaan van pigmentverschuivingen. Gebruik tijdens deze periode een zonnebrandcrème met factor 30 tot 50. De huidtherapeuten van de Huidpraktijk adviseren je graag!

Adviezen voor na de couperose behandeling.

Vermijd overmatige hitte zoals een bezoek aan de sauna, infrarood straling, een heet bad of een douche voor tenminste 48 uur na iedere couperose behandeling. Om een optimaal effect uit de behandeling te halen, raden wij je aan om op de dag van de behandeling tot 5 dagen na de behandeling de huid niet te scrubben, te stomen of te masseren. Probeer deze dagen ook niet te veel lichamelijke inspanning te leveren.

Vergoeding

Een IPL behandeling bij couperose wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering onder camouflagetherapie. Informeer bij je zorgverzekeraar welke recht op vergoeding je hebt en welke polisvoorwaarden gelden voor deze vergoeding voor camouflagetherapie. De Huidpraktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Bekijk hier of je zorgverzekeraar camouflagetherapie vergoedt

Tarieven per behandeling Alle tarieven
1 vaatje € 50,-
Wangen v.a. € 95,-
Gehele gelaat € 175,-

Plan een GRATIS consult