Pigmentvlekken

Ons lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan zonlicht. De effecten hiervan worden pas op latere leeftijd zichtbaar. Zo ontstaan er vaak donkere bruine vlekjes op gebieden die te veel in de zon geweest, zoals op het gezicht, het decolleté en de handen. Deze vlekken worden ook wel levervlekken of ouderdomsvlekken genoemd en zijn een ophoping van pigment. Deze vlekjes worden vaak als cosmetisch storend ervaren.

Hoe werkt de Harmony AFT 540 tegen pigmentvlekken?

Bij de Huidpraktijk behandelen we pigmentvlekken met de krachtige Harmony AFT 540 IPL. Een behandeling met IPL lijkt op een laserbehandeling, maar het is echter een IPL behandeling. Door middel van verhitting van de pigmentvlekken zal het pigment worden afgebroken en zal de donkere verkleuring van deze ouderdomsvlekken worden verminderd. Alleen de vlek wordt behandeld, niet de omringende huid.

Waarom behandelen met IPL?

Tijdens een IPL behandeling met de Harmony AFT 540 wordt er een lichtimpuls afgegeven met een breder spectrum aan golflengte. Het verschil met een laserbehandeling is dat tijdens een laserbehandeling maar één (onzichtbare) golflengte wordt aangesproken. Het voordeel van een IPL behandeling bij pigmentvlekken is dat door het bredere aanbod van golflengtes overtollig pigment effectiever wordt afgebroken dan met de meeste laserbehandelingen. Het speciale licht van de Harmony AFT 540 absorbeert de roodbruine kleur van de pigmentvlekken oppervlakkig in de huid.

Wat kan ik verwachten tijdens de IPL behandeling?

Je merkt tijdens de IPL behandeling een gevoel van warmte op de huid dat wordt behandeld. Deze warmte is ook weer in een fractie van seconde verdwenen. Hierna kan de huid wat branderig aanvoelen. De huid wordt na de IPL behandeling voldoende gekoeld en verzorgd.

Wat kan ik verwachten na de IPL behandeling?

Na de IPL behandeling neemt de doorbloeding van de huid toe, waardoor de huid 1 a 2 dagen rood kan zijn. Soms gaat de huid plaatselijk licht zwellen, dit is normaal tijdens een IPL behandeling. Na de IPL behandeling kun je gewoon je dagelijkse bezigheden hervatten. Binnen een aantal dagen zal de behandelde huid vaak een “dirty look” tonen. Dit zijn donkere vlekjes/ spikkeltjes die aangeven dat de IPL behandeling is geslaagd. Het pigment is immers afgebroken en wordt naar buiten afgestoten. Het kan enkele weken duren voordat dit helemaal is opgeruimd.

Kom ik in aanmerking voor een IPL behandeling?

Iedereen met pigmentvlekken of ouderdomsvlekken in het gezicht of op het lichaam die veroorzaakt zijn door zonlicht, komen in aanmerking voor een IPL behandeling. Je kan worden behandeld zodra het te behandelen gebied 4 weken niet in de zon is geweest. Bij het gebruik van sommige medicatie, zoals bepaalde antibiotica, behoort een IPL behandeling niet tot de mogelijkheden. Tijdens de intake wordt hier door onze huidtherapeut naar gevraagd. Mochten er tussentijds (andere) medicatie gebruikt gaan worden willen wij je vragen dit van te voren aan ons door te geven.

Hoeveel IPL behandelingen heb ik nodig?

Het is mogelijk dat de pigmentvlekken al na één IPL behandeling sterk verminderd zijn. Het kan echter ook zijn dat je 4 keer een IPL behandeling nodig heeft. Over het algemeen zijn er 2 behandelingen nodig. Het ligt voornamelijk aan de diepte van het pigment of je meerdere behandelingen nodig heeft. Dit is vooraf moeilijk te voorspellen.

Adviezen bij een IPL behandeling

Korstjes die ontstaan na de IPL behandeling verdwijnen vanzelf en laten ook geen littekens na. Je mag niet aan de korstjes krabben. De enige littekens die kunnen ontstaan, worden veroorzaakt door het krabben!

Blijf minimaal 4 weken voor en na de IPL behandeling uit de zon. Gebruik tijdens deze periode een zonnebrandcrème met factor 30 tot en met 50. Om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen raden wij aan om elke dag een zonnebrandcrème te gebruiken met factor 30 tot en met 50.

Vergoeding

IPL behandeling bij pigmentvlekken worden in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering onder camouflagetherapie. Informeer bij je zorgverzekeraar welk recht op vergoeding je hebt en welke polisvoorwaarden gelden voor deze vergoeding voor camouflagetherapie. De Huidpraktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Bekijk hier of je zorgverzekeraar camouflagetherapie vergoedt

Tarieven per behandeling Alle tarieven
1 enkele pigmentvlek € 50,-
Enkele pigmentvlekjes v.a. € 75,-
Handen € 125,-

Plan een GRATIS consult