Storende littekens

Afwijkende littekens ontstaan als de wondgenezing is verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Een litteken dat gelegen is over gespierde en beweeglijke lichaamsdelen zoals, de schouders en de nek, en over de gewrichten geneest moeilijker. Ook speelt de  leeftijd een rol. De donker gekleurde huid huid heeft tevens een verhoogd risico op het ontwikkelen van abnormale littekens.

Verschillende behandelingen

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, die afzonderlijk maar ook in combinatie kunnen worden toegepast, afhankelijk van de klacht:

 • Littekenmassage
  Door middel van speciale massagetechnieken wordt de doorbloeding rondom en in het litteken zo veel mogelijk verbeterd. De stofwisseling neemt hierdoor toe waardoor het litteken soepeler wordt. Hypertrofie (verdikt littekenweefsel) wordt voorkomen of verminderd. Met speciale handgrepen worden verkleefde littekens van de onderhuid losgemaakt, waarmee bewegingsbeperkingen worden opgeheven. Atrofische littekens (dun en zacht littekenweefsel) worden steviger doordat de verhoogde doorbloeding zorgt voor een hogere aanmaak aan collageen. Ook treedt vermindering van roodheid, oedeem, pijn, jeuk en verdikking op.
 • Camouflagetherapie
  Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van kleurverschillen door middel van speciale camouflagecrèmes. Deze crème kan water- en veegvast gemaakt worden en zijn dagelijks toepasbaar. Bij de camouflagetherapie ligt het accent op het zoeken naar een juiste crèmekleur zodat een onopvallende camouflage aangebracht kan worden. Hierna staat het aanleren van het aanbrengen van de camouflage centraal, zodat de gebruiker de camouflage dagelijks of wanneer nodig zelf kan aanbrengen.
 • Siliconenpleisters/ gel
  Met name bij keloïdale (overmatig littekenweefsel) en hypertrofische (verdikt littekenweefsel) littekens zijn deze pleisters een belangrijk hulpmiddel. Siliconenpleisters verminderen keloïd en hypertrofie, normaliseren de afwijkende kleur en versoepelen het huidoppervlak. Het mechanisme berust op druk. De kleine bloedvaatjes in de huid worden afgesloten door de druk van de pleisters, waardoor er een relatieve afsluiting van deze bloedvaatjes ontstaat. Dit heeft een remmende werking op de collageenaanmaak, die de hypertrofische en keloïdale littekens veroorzaakt.
 • Chemische peeling
  Met een chemische peeling wordt het bovenste laagje dode huidcellen verwijderd dat voor afvlakking van het litteken zorgt. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast bij littekens die zijn overgebleven na heftige acne, restlittekens.
 • Microneedling
  Microneedling
  maakt gebruik van hele kleine naaldjes, die vibrerend hele kleine prikjes in de huid geeft. Er worden kleine kanaaltjes verticaal oppervlakkig in de huid gemaakt. Deze minuscule kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ precies genoeg om de huid op een natuurlijke manier te activeren. Door deze prikkeling maken we gebruik van het natuurlijke herstelproces, die diep in de huid op gang komt. Door de prikkeling in het bindweefsel komen  groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel). Microneedling is uitermate geschikt voor behandeling van acnelittekens.
 • Microdermabrasie
  Bij microdermabrasie gebruiken we een kopstuk waarmee de dode huidcellenlaag onder vacuümdruk van de huid wordt afgeschaafd. De huid wordt tegelijkertijd gepolijst waardoor het litteken wordt afgevlakt en gestimuleerd wordt tot celvernieuwing.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Er zijn verschillende vergoedingen voor het behandelen van littekens. Dit is afhankelijk van het soort litteken en de klacht. Hier onder staan de verschillende vergoedingsmogelijkheden opgesomd. Informeer altijd zelf bij je eigen zorgverzekeraar welk recht je hebt op vergoeding en welke polisvoorwaarden er gelden.

Tarieven per behandeling Alle tarieven
Littekenmassage op eigen rekening € 45,- 30 min.
Microneedling d.m.v. De Skinpen v.a. € 100,-
Camouflagetherapie consult/advies/training € 55,- 30 min.

Plan een GRATIS consult