Oedeem

Vochtophoping (oedeem) in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt  (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Dit ontstaat vaak geleidelijk en kan meerdere oorzaken hebben. De Huidpraktijk is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem.

Verschillende soorten oedeem

 • Lymfoedeem
  Indien lymfeklieren verwijderd zijn t.g.v. een operatie of beschadigd zijn door bijvoorbeeld een trauma of door bestraling kan er lymfoedeem ontstaan. Dit is een eiwitrijke vochtophoping in met name armen of benen wat veel (pijnklachten) kan veroorzaken.
 • Veneus oedeem
  Ten gevolge van bijvoorbeeld spataders of een minder goed werkend kleppensysteem in de vaten kunnen de voeten en de (onder)benen opgezwollen raken. Vaak voelen de benen erg rusteloos en is er sprake van kramp in de kuiten.
  Lipoedeem
  Lipoedeem betekent letterlijk vet en vochtophoping. Het is een pijnlijke, chronische ziekte. Er is sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het lymfesysteem werkt vaak niet optimaal. Een onbehandeld lipoedeem ontwikkeld zich vaak in een lymfoedeem.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie bestaat vaak uit een combinatie van meerdere therapieën die of tegelijkertijd worden uitgevoerd of na elkaar plaatsvinden. Dit is om het effect van de therapie te ondersteunen of te kunnen behouden.

 • Manuele lymfedrainage
  Manuele lymfedrainage is een zachte, pompende massage van de huid. Het lymfesysteem wordt hierdoor gestimuleerd weer (sneller) te gaan functioneren. Het bevordert de afvoer van het vocht naar de lymfeklieren en tegelijkertijd wordt de opname van het vocht verhoogd. 
 • Ambulante compressietherapie
  Dit is een combinatie van zwachtelen en beweging. Zwachtels geven van buitenaf druk op het aangedane gebied. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van vocht. Door tegendruk van het verband, drukken spierbewegingen, de huid tegen het verband aan. Elke spierbeweging werkt dan als een soort pomp. Veel beweging heeft daarom een ondersteunend effect op afname van vocht.
 • Therapeutisch Elastische kousen
  Indien er voldoende vochtafname is bereikt wordt er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten. Deze kous geeft een bepaalde druk en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft. Het vocht kan niet opnieuw optreden. Het dragen van elastische kousen zorgt ook vermindering van pijn en vermoeidheid. Het is belangrijk een kous overdag zo lang en vaak mogelijk te dragen.
 • Lymphapress
  De lymphapress is een apparaat welk een geautomatiseerde drukopbouw (pneumatische compressietherapie) verzorgd met behulp van een opblaasbaar manchet. Deze manchet wordt om het te behandelen lichaamsdeel geplaatst. Elk manchet bestaat uit een aantal overlappende luchtkamers. De luchtkamers vullen zich afwisselend met lucht en lopen vervolgens weer leeg waardoor  er een pompbeweging ontstaat. Het vocht wordt op deze manier omhoog geduwd.
  Lymftaping
  Lymftaping is een aanvullende techniek waarbij tape direct op de huid wordt geplakt. Deze tape zorgt voor extra afvoer van weefselvocht.

Aantal behandelingen

De behandelfrequentie bij oedeemtherapie ligt in het begin vaak hoog, zo’n 2 tot 3 maal per week. Deze frequentie van behandeling is met name afhankelijk van de ernst van het oedeem, de duur dat het oedeem al aanwezig is en je conditie. Er zal regelmatig gemeten worden om te kunnen bepalen wat de voortgang is van de behandeling.

Vergoeding oedeemtherapie

Behandelingen van oedeem worden, indien chronisch van aard, na de twintigste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste twintig oedeembehandelingen komen, wanneer je hiervoor bent verzekerd, uit het aanvullende pakket. Heb je geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten voor de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening. Informeer bij je zorgverzekeraar welke recht je hebt op vergoeding en informeer naar de polisvoorwaarden. De Huidpraktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Bekijk hier of je zorgverzekeraar oedeemtherapie vergoedt

Tarieven per behandeling Alle tarieven
Oedeemtherapie
op eigen rekening
€ 45,- 30 min.
Vergoeding door zorgverzekeraar Tarief afhankelijk van  zorgverzekeraar 30 min.

Plan een GRATIS consult